UVB (311nm) fénykezelés

Napjainkban különbözõ mesterséges fényforrások is képesek pótolni a nap sugárzását. A gyógyászatban használt lámpák, készülékek szelektíven hasznosítják a mesterségesen elõállított ultraibolya fényt. A leszûkített sávszélességû (narrow band) UVB-fényterápia számos bõrgyógyászati betegségre fejt ki jótékony hatást.
Ezek a következõk:
Psoriasis (pikkelysömör)
Atópiás dermatitis (genetikai hajlamon alapuló ekcéma)
Kontakt ecéma
Vitiligo

A 311 nm-es UVB-fényterápia nagy elõnye, hogy semmilyen súlyos mellékhatással nem jár, nem károsítja a belsõ szerveket, emellett a tünetmentesítéssel jelentõsen hozzájárul a beteg fizikai és pszichés megterhelésének a csökkentéséhez.

Az egészségügyi szoláriummal történõ kezelés amellett, hogy biztonságos és rendkívül hatékony, kényelmes is, hiszen idõtartama rövid – 10 másodperctõl 6-8 percig tart.

A beteg vizsgálata során bõrgyógyász szakorvos határozza meg a besugárzások idõtartamát és ütemezését, ill. a késõbbiekben ellenõrzi a kezelés eredményességét.

Az UVB-sugarakhoz a bõrfokozatosan szokik hozzá, ezért a  sugárzás mennyiségét a kezelések során csak fokozatosan növeljük. A kívánt tünetmentes állapot eléréséhez szükséges kezelési alkalmak száma a bõr típusától és annak UVB-fényre adott reakciójától függ.

Az eddigi tapasztalatok alapján a fent említett bõrbetegségek tüneteinek javulásához heti háromszori, legalább 10 (folyamatos) kezelésre van szükség. Amennyiben egy kezelést elmulaszt, akkora következõ kezelési idõtartam nem növelhetõ, ill. ha egynél több kezelést mulaszt el, akkor bizonyos esetekben a kezelést elölrõl kell kezdeni. A kezelés elhúzódása, hosszabb-rövidebb idõre való megszakítása az eredményességet csökkenti.

A kezelést követõen – egyéni érzékenységtõl függõen – 4-8 órán belül bõrpirosodás keletkezhet, mely enyhe és könnyen kezelhetõ a bõrgyógyász által javasolt bõrápoló használatával.

A kezelések között célszerû puhító krémet használni pikkelysömör, ekcéma esetén, melyre a szakorvos javaslatot tud adni.
A férfiak nemzõképességére a kezelés nincs hatással.

A túlzott vagy hosszantartó ultraibolya sugárzás (akár UVA, akár UVB, tehát maga a „napozás” is) – leginkább a világos bõrûek esetében – ritkán korai ráncosodást okozhat, éveken át tartó intenzív használata esetén a bõr daganatos megbetegedésének kockázata nőhet.A szûkspektrumú, 311 nm-es UVB-fénykezeléshez kapcsolódó kutatások vizsgálták több évtizeden keresztül kezelt betegek körében a daganatos megbetegedések gyakoriságát, s megállapították, hogy a nem kezelt lakossághoz viszonyított megbetegedési arány ugyanakkora, tehát nem magasabb! Ennek érdekében fontos, hogy mindig betartsa a bõrgyógyász szakorvos által meghatározott kezelési gyakoriságot.

Rendelőnkben az UVB 311 nm fényterápiás készülék három formája által nyújtott kezelés hozzáférhetõ:
fényterápiás fésű – a fejbõr és kisebb bõrterületek (pl. gáttájék) kezelésére
kéz- és lábkezelõ készülék 
teljes test fényterápiás készülék.

A fénykezelés mind felnőttek, mind gyermekek számára biztonsággal alkalmazható.

A kezelések idõtartama alatt speciális védőszemüveg használata kötelezõ.

A fénykezelés beállításában képzett bõrgyógyászati szakasszisztens nyújt segítséget.

Kapcsolat

Gyors kapcsolatfelvétel

Not readable? Change text. captcha txt